|
misiek54
|
 |
« : Styczeń 06, 2007, 23:13:55 » |
|
no wlasnie. jak zrobic zeby miec taka ladna, mocno wypukla skarke? bo ja niestety nie moge z zaden sposob tego uzyskac:/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
la bandita
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2007, 04:25:23 » |
|
ja tez nie, swoja roze na dupie szorowalam, cytryna maltretowalam, infekcje miala okropna, ba, nawet brud w nia wcieralam :P i chuj, zagoila sie ladnie i plasko :/ no ale generalnie rob wszystko co zle, tarcie jest wazne, nawet jak jzu zagojona bedzie, ona sie przez dlugo formuje. po kapieli jak sie wycierasz recznikiem to trzyj. i rozciaganie danego miejsca, zarowno ruch, jak i naciaganie skory rekoma, tez pomaga w tworzeniu sie keloidow. na na przedramieniu drapalam jedna rane dlugo, i sie keloid spory zrobil, i to juz dawno po zagojeniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oli69
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2007, 10:20:36 » |
|
ja mam wypukłe blizny, ale są to blizny powstałe po operacji. obydwie mam na łonie od przepukliny. z blizn bez opieki medycznej i poza potrzeba tworzenia tych blizn mam na głowie wypukłą blizne, niewiem co wpłynęło na to. możliwe że zamiast zszycia rany to to olałem i oblewałem sobie głowe piwem (wiem, gupi jestem) a na następny dzień zdrapywanie strupów do krwi i tak przez jakiś tydzień aż mi się znudziło
|
|
|
|
|
|
emptiness is loneliness, and loneliness is cleanliness And cleanliness is godliness, and god is empty just like me
|
|
|
Naja
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2007, 18:51:27 » |
|
ja zamierzam sobie zrobić skare na ramieniu ale włanie nie chce mieć keloidów, nie podobają mi się w ogóle, wiecie jak zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia? może jest jakaś technika skaryfikacji przy której rzadziej występują (ja chciałam skin removal)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nowy
SzamaN
Użytkownik
Apokaliptyczny Apostol
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2007, 21:35:11 » |
|
wg mojego kumpla dobrym patentem jest temperatura , np opalenia rany zaraz po zrobiniu blizny , kumpel tak zrobil i mial wypukla, innym rozwiazaniem z jakim sie spotkalem bylo odrazu rtozgrzanym skalpelem nacinanie wzoru czy to prawda i czy dziala za kazdym razem nie wiem
|
|
|
|
|
|
"Mój lśniący miecz i ma ręka sprawują sąd. Dokonam zemsty na mych wrogach. I odpłacę tym, którzy mnie nienawidzą! O Panie! Posadź Mnie po prawicy swej i zalicz mnie w poczet swoich świętych."
|
|
|
dr.sic
Administrator
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 17, 2007, 05:45:27 » |
|
ja zamierzam sobie zrobić skare na ramieniu ale włanie nie chce mieć keloidów, nie podobają mi się w ogóle, wiecie jak zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia? może jest jakaś technika skaryfikacji przy której rzadziej występują (ja chciałam skin removal)? glebokosc ciecia ma duze znaczenie no i dbanie o blizne ala, a co z wysuszaniem bluzny?
|
|
|
|
|
|
Sadist nation
|
|
|
|
Bober
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2007, 15:29:01 » |
|
ogólnie to biała rasa ma DUżO mniejsze predyspozycje do keloidów. Najfajniej mają czarni, im się szybko robią a ogólnie NAM już najłatwiej się robią (jeżeli w ogóle) to na klacie, i ramionach. a to, że masz duża bliznę po operacji, to najprawdopodobniej przerośnięta blizna, nie keloid- one się różnią zawartością łącznej i nabłonka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pałki
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 14, 2007, 09:02:53 » |
|
keloidy są do dupy. na ramieniu mi sie zrobil po szczepionce, potem miale wycięty i zrobil sie jeszcze wiekszy. nie rozumiem co was w nich fascynuje :P  a tak wogule, moze wiecie jak to usunac?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bober
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 21, 2007, 13:18:08 » |
|
idź w końcu do dermatologa, oni mają jakieś tam sposoby na to, teraz moja dziewczyna będzie szła na leczenie tego, jak mi się uda ją namówić bo na rękach ma sporo ich.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vodo
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 22, 2007, 19:44:50 » |
|
tez mialem cos takiego tyle ze o wieeeeeeeeeeeele mniejszego. dermatolog najpierw mi to traktowal laserem pozniej wstrzyknął sterydy i sie to takie calkiem plaskie zrobiło
|
|
|
|
|
|
|
|
|
koń
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 22, 2007, 23:58:22 » |
|
tej, a keloidy to nie to samo co ziarnina?
|
|
|
|
|
|
unning in psychodelic mode.
|
|
|
bajlamo
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 24, 2007, 18:41:26 » |
|
no ale generalnie rob wszystko co zle, tarcie jest wazne hmm... strupow nie zdzierac... i wysuszac.. taka jest recepta na blizne wypukla.. poza tym mysle ze to zalezy duzo od miejsca czy keloid sie zrobi czy nie
|
|
|
|
|
|
..
|
|
|
|
Bober
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 24, 2007, 22:09:02 » |
|
pisałem wcześniej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
solaris
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 27, 2007, 00:49:25 » |
|
Ja drapałem strupy i miałem wypukła bliznę an 11cm długości ok ok 1cm szerokości, przerobiłem ją na jaszczurke ala 3d. Jakoś to wygląda. Ale to była rana głęboka, ostrym drutem rozcięte 
|
|
|
|
|
|
orn To Raise Hell
|
|
|
konieckurvvabajki
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 08, 2010, 01:49:40 » |
|
Ja myślę, że to zależy od indywidualnych skłonności do gojenia. Ja mam tendencje do 'bliznowców', tak więc wszystkie blizny praktycznie są grube i wypukłe. Po jakiś 2-3 latach zaczynają blednąć i 'spłaszczać' się. ogólnie swędzą zawsze cholernie. nic nadzwyczajnego
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bąku
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 08, 2010, 11:51:22 » |
|
No zależy od organizmu. Ja mam 2 po tunelach (dodam, że były punchami robione), jednak przy innych kolcach nie miałem podobnego problemy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tattolovers
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 16, 2010, 19:26:50 » |
|
zapewne zawartość kolagenu w organizmie ma znaczenie (jeśli zwiększymy synteze kolagenu to blizny powinny byc większe), jak również skłonności rodzinne a także rasa ( osoby "czarne " mają skłonności do powstawania tego typu blizn)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziu
Użytkownik
Jestem leniwa.
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 17, 2010, 00:10:58 » |
|
jeśli zwiększymy synteze kolagenu to blizny powinny byc większe
wapn witamina c i d? jak sprawdzic czy ma sie duzo kolagenu czy malo: uproszczony test marshalla, zlapac lewa dlonia kciuk prawej i sprobowac nim dotknac przedramienia (tej jasniejszej czesci), im blizej siegasz tym mniej kolagenu, mozna tez obejrzec ruchomosc barku albo przeprost w lokciu (kobiety maja nawet jak maja duzo kolagenu). u mnie kolagenu jest malo bo mam za malo wapnia... przeprost niewiarygodny i brzuch moge wypiac i udawac kobiete w osmym miesiacuxD
|
|
|
|
|
|
Muszę mówić mnieeej.
|
|
|
marcin_
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 17, 2010, 02:13:24 » |
|
i brzuch moge wypiac i udawac kobiete w osmym miesiacuxD foto na prv! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rasta
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 17, 2010, 21:28:43 » |
|
wapn witamina c i d?
jak sprawdzic czy ma sie duzo kolagenu czy malo: uproszczony test marshalla, zlapac lewa dlonia kciuk prawej i sprobowac nim dotknac przedramienia (tej jasniejszej czesci), im blizej siegasz tym mniej kolagenu, mozna tez obejrzec ruchomosc barku albo przeprost w lokciu (kobiety maja nawet jak maja duzo kolagenu). u mnie kolagenu jest malo bo mam za malo wapnia... przeprost niewiarygodny i brzuch moge wypiac i udawac kobiete w osmym miesiacuxD
a tą odległość w teście marshalla to tak na oko, czy są jakieś wytyczne :] i niektórzy wcale nie muszą wypinać brzucha 
|
|
|
|
|
|
Moa Anbessa Ze Imnegede Yehuda, Girmawi Kedamawi, Atse Haile Selassie, Seyume Igziabiher, Niguse Negest ze Ityopia
|
|
|
dziu
Użytkownik
Jestem leniwa.
|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 17, 2010, 23:49:07 » |
|
sa wlasnie tylko nie wiem gdzie szukac;P wujek google nie umie mi pomoc (ale jutro juz bede znowu 100% szatyn wiec beda wieksze szanse na sukces:P), ale jak wpadne do doktorka andrzejka to go dopytam;P wiem ze jak dotkniesz to jest czwarty stopien;P i to sie jeszcze miesci w "cecha" a nie "choroba";P niemniej u mnie przy tym czwartym stopniu wiotkosci stawow (malo kolagenu = inna budowa torebki stawowej = wiotkie stawy) blizn praktycznie nie ma;] znikaja z czasem. i robia sie marne, rozdrapuje taka dziure w palcu juz drugi miesiac a ona i tak sie zmniejsza i wokol jest rozowiutkie a potem normalne;] jedna mam tylko taka co ja widac ale sie syfila rana dlugo;] w kazdym razie jak sie dowiem to opowiem;P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|