Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: amputacja sutka  (Przeczytany 4443 razy)
spiryt
Użytkownik

Ignoruj
« : Listopad 30, 2008, 17:39:15 »

Czy ktoś mial z tą procedurą do czynienia bezposrednio?  Jakies doświadczenia?  Czy miejscowe znieczulenie (lidokaina) w tym miejscu jest efektywne?
spiryt
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2009, 22:59:56 »

Tak sądziłem. Procedura niezbyt popularna, ale na tyle ciekawa ze podziele sie z wami tym doświadczeniem. Głównym problemem była ocena głębokosci i rozległosci rany która powstanie, i dobór znieczulenia. W sumie jedyną osobą którą znam która bezposrednio mogła cos o tym powiedziec z pierwszej ręki  jest Lukas, który poradził mi użycie xylocainy ale koniecznie z domieszką adrenaliny, i ze to w zupełności wystarczy. Czytałem gdzies ze czasami nawet przy znieczuleniu lido pacjent czuje, ale nic takiego miejsca nie miało, użyłem xylokainy z 2% adrenaliną, typową jak od dentysty. Nie użyłem zadnych kleszczy, postąpiłem podobnie jak przy skin removal, z tym ze z głebszym nacięciem, na całą głebokośc skóry, w kształcie oka, i musze przyznac że była to wyjątkowo łatwa procedura, miałem obawy co do jakichs grubszych połączen nerwowych ale niczego takiego nie zauważyłem. Ofiara również niczego nie czuła zupełnie. Zamknąłem to chyba 8 szwami. Myślę ze ze conajmniej 2 3 tyg po zdjęiu szwów bede mógł powiedziec cos o gojeniu, i obawiam sie ze szczególnie na klacie, blizna moze sie znacznie rozejść, no ale czas pokaże.   
Tomasz Rogowski
Ostrzezony
Użytkownik

Blissful Pain

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2009, 23:18:49 »

po co szwy ?
spiryt
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2009, 23:50:06 »

Po co szwy, no po to żeby zamkąć sporą ranę. Może źle sie wyraziłem, to NIE jest tak jak skin removal, bo przy tym usuwasz jedynie wierzchnią warstwę skóry, tu natomiast usunęłem całą grubość aż do tkanki tłuszczowej, i rana jest rozległa, długa na ok 5 cm i ok 3 cm szeroka. Bez szwów by się nie obeszło i wiedziałem o tym od początku. Nawet duzo mniejsze nacięcia sie zaszwa. A moze sie myle?
Tomasz Rogowski
Ostrzezony
Użytkownik

Blissful Pain

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : Styczeń 15, 2009, 09:09:36 »

Moim zdaniem nie ma takeij opcji żeby się szwy nie rozeszły. Blizna będzie nie symetryczna, a jakbyś założyl odpowiedni opatrunek to blizna byłaby przynajmniej symetryczna.
Aleksandra Kasiuk/slide
Moderator Globalny
Użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 15, 2009, 09:25:31 »

Moim zdaniem nie ma takeij opcji żeby się szwy nie rozeszły.
czemu?

BYNAJMNIEJ =/= PRZYNAJMNIEJ
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=6119
Tomasz Rogowski
Ostrzezony
Użytkownik

Blissful Pain

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : Styczeń 15, 2009, 10:27:00 »

bo chocby przy oddychaniu sie skóra napina, wiec szwy rozwerwa skore, chyba ze sa lekko napiete, to juz wtedy mozemy to potraktowac jakoblizne ktora sie rozeszla.
xTVRx
Użytkownik

| piercer & dreadmaster ---> www.xtvrx.com |

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : Styczeń 15, 2009, 11:29:05 »

a co w takim razie ze szwami pooperacyjnymi po otwarciu klatki piersiowej? widzialem juz kilka takich szwow i dobrze to wygladalo.

| piercer & dreadmaster - ponad dekada doświadczenia!!! ---> www.xtvrx.com |
| bambusowe tunele na sprzedaż, ręczna robota, indywidualne rozmiary --> http://xtvrx.com/jewellery/ |
Tomasz Rogowski
Ostrzezony
Użytkownik

Blissful Pain

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : Styczeń 15, 2009, 12:34:49 »

No w sumie tego nie wzialem pod uwage. Chyba w takim razie technika szycia i szwy są troszke inne, tak?
Aleksandra Kasiuk/slide
Moderator Globalny
Użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 15, 2009, 13:13:34 »

ale skóra przecież też jest elastyczna, poza tym przy wdechu nie zwiększamy aż np. dwukrotnie swojej objętości. Mrugnięcie chyba, że ktoś lubi się hiperwentylować.
spiryt
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : Styczeń 16, 2009, 19:29:40 »

wiesz to czy sie rozejdzie jest kwestią drugorzędna. Bardzo mozliwe ze blizna sie rozejdzie po zdjęciu szwów, ale nie wyobrazam sobie zostawienie klienta z otwarą dziurą przez którą wystają mięsnie. Po co sie twoim zdaniem zaszywa pacjentów po operacji? to ze sie blizna rozejdzie nie jest argumentacją
Rocks
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 03, 2009, 13:50:57 »

Zastosować należało bardzo prosty szew po utracie fragmentu skóry w kształcie owalnym (uszypułowany płat w formie litery V,albo lepiej nawet zamknięcie ubytku płatem rotacyjnym). One się nie rozchodzą tak łatwo,a ewentualne psie uszy zredukować parę miesięcy po zagojeniu. Zwykła plastyka.

Auć!
Tomasz Rogowski
Ostrzezony
Użytkownik

Blissful Pain

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 03, 2009, 14:16:55 »

możesz to narysować ?
Rocks
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 03, 2009, 20:30:49 »

Czerwone to rana, zielone to miejsce cięcia/wycięcia płatów. Niebieskie strzałki to miejsca które trzeba zszyć. Pierwsza niebieska strzałka, to kierunek, jak przesuwamy płat skóry. Ten trójkąt (Burrowa) z prawej trzeba usunąć. Nie wycina się głębiej niż 1mm tk. podskórnej.
spiryt
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : Październik 02, 2009, 00:02:03 »

Wiesci z frontu. Sutek usunięty, szycie zagojone, rana sie za bardzo nie rozeszła, co natomiast sie stało to blizna przybrała kształt i kolor sutka. POczątkowo myslalem ze mi sie wydaje ale po paru miesiącach stało sie oczywiste ze sutek, moze nie 'odrasta' ale zamiast zwyklej blizny tworzy sie, no inaczej tego nie moge okreslic jak 'formuje sie nowy sutek'.  Pogadałem ze znajomymi którzy cos niecos o tym więcej wiedzą, i otóż takie cos sie zdarza, a prawdopodobnie przyczyną jest to że usunęłem sutek na całą głębokosc skóry, ale zostawiłem gruczoły kótre są bezposrednio pod min. Takze, operacja bedzie powtarzana mysle, na życzenie klienta, gruczoły pójdą i zobaczymy co dalej. Moze uda sie jakies foto wrzucic nastepnym razem 
SmyrSmyr
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : Październik 02, 2009, 16:59:57 »

mogę zapytać, dlaczego ktoś nie chce mieć sutka?

I'm sorry, God is busy now, so how can I help you?
esemoka
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : Październik 02, 2009, 18:35:52 »

estetyka. dwa trzy
lalka
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : Październik 02, 2009, 19:12:55 »

spiryt - jakie masz doswiadczenie w tym co robisz?

you know that type of girl your mams might not like
spiryt
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : Październik 05, 2009, 23:44:52 »

dlaczego, to chyba indywidualna sprawa, dlaczego nie.
doswiadczenie z sutkami własnie teraz zdobywam, bo na to nie ma klientów zbyt często. Poza tym opieram sie na doswiadczeniu innych i wiedzy którą juz mam
Skowyr44
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : Listopad 20, 2009, 19:54:54 »

Słyszałem, że przy stosowaniu Cepanu po jakimś roku blizna całkowicie znika. Myślicie, że po usunięciu sutka i stosowaniu tego preparatu udało by się osiągnąć gładką klatke bez sutka? To by wyglądało nieziemsko

Wolę zorganizowane warstwy chaosu od chaotycznych organizacji człowieka
Aleksandra Kasiuk/slide
Moderator Globalny
Użytkownik

« Odpowiedz #20 : Listopad 20, 2009, 20:13:19 »

raczej nie, preparaty na blizny mogą usuwać niezbyt rozległe i niezbyt głębokie zmiany (rozstępy, ślady po drobnych zabiegach, trądziku), a przy większych najczęściej jednak powodują wygładzenie, rozjaśnienie, ślad mniej widać, ale jest. zanikanie blizn przy zastosowaniu róznych preparatów również jest cechą idywidualną i nie można uogólniać go do 'jednego roku dla cepanu'.
Nowy
Przemek Polek
Administrator
Użytkownik

« Odpowiedz #21 : Listopad 20, 2009, 20:16:39 »

I jak te fotki? uda się coś wyczarować dla ciekawskich?  Cool

spiryt
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : Marzec 31, 2010, 22:55:00 »

http://yfrog.com/59n51488644018017599089j

foto po procedurze...