Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: [pytanie] ciekawe pytanie  (Przeczytany 4722 razy)
orfik
Użytkownik

Ignoruj
« : Luty 13, 2007, 17:54:08 »

Witam, jestem nowym userem - jednak od dłuższego czasu śledzę rozwój forum :)

Mam do Was pytanie... (jeżeli pomyliłem działy to sorki):

Dlaczego uprawiacie (jeżeli tak to można nazwac) Body Play oraz Suspension. Dokładniej chodzi mi o to co sobą reprezentuje grupa Psycho Cyborgs? Czy można to  nazwac sztuką? Czy przez ten ból (przynajmniej tak to wygląda) dążycie do osiągnięcia Nirwany (niczym w epoce Młodej Polski)?

Temat jest w formie pytań, a nie oskarżeń - więc proszę się nie denerwowac :)
la bandita
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2007, 20:11:17 »

heh jak sie pytasz o psycho cyborgs dokladnie, to co, ja mam ci sama tu esej o bolu napisac?
orfik
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : Luty 13, 2007, 20:21:46 »

podałem tylko przykład:) czy taka forma wyrażania siebie jest sztuką ? :)
la bandita
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2007, 21:09:26 »

hmm to akurat nie mi oceniac czy to jest sztuka, bo ja to wspoltworze, a to jak widzowie to odbieraja to juz inna kwestia.
dla mnie sa to niesamowite przezycia. nirwana bym tego nie nazwala, nie lubie tego okreslenia, za malo uduchowiona na to jestem :P ale kazdy odczuwa to wszystko inaczej. troche o tym co czuje podczas tego napisalam o temacie o cyborgach w tym dziale.
generalnie nie lubie o tym mowic, szczerze mowiac dlatego ze nie znam slow na opisanie tego. mam powiedziec ekstaza? przeciez to tak male slowo. wszystkie sie wydaja ograniczone troche by to okreslic. moze mieszanka bolu, krzyku, radosci, blogosci, agresji, rozczulenia, podniecenia, satysfakcji, spokoju, i wielu innych odczuc. na ktore slow naprawde nie znam.
aga243
Gość

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2007, 21:56:13 »

chcialabym podwiesic sie na hakach ,tylko powiedzcie mi gdzie w PL , bardzo mi na tym zalezy,z gory dzieki za odpowiedz.
la bandita
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2007, 21:57:21 »

poki co nigdzie.
Dorian
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2007, 22:08:07 »

nikt tego w pl nie robi?Co? przeciez napewno sa ludzie ktorzy umieja profesjonalnie zawiesic na hakach .Zalezy mi na tym bo jestem chora i chcialma tego sprobowac jeszcze zanim przestane chodzic...,Pomozcie mi ocs wymyslec
la bandita
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : Luty 13, 2007, 22:09:32 »

kto to w koncu pisze?
nie, nikt nie robi tego profesjonalnie w polsce.
a jak jestes chora to tez nei wiem na ile to jest wskazane.. no ale zalezy co ci dolega.
Dorian
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2007, 22:16:17 »

jestem po 4 ciezkich operacjach kregoslupa  ,mam 6 srub wkreconych i jeszcze jakies tam blachy,przestaje pomalu chodzic ze wzgledu na blizne-tkanke ktora jest rakiem i owija sie wokol rdzienia.Bandita moze  mozesz kogos mi polecic kto wykonuje podwieszanie,ja mieszkam w Hamburgu moze znasz tu kogos dobrego?Co?
la bandita
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : Luty 13, 2007, 22:17:15 »

poszukam cos i ci podesle jutro na priva.
Dorian
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : Luty 13, 2007, 22:18:45 »

Dzieki bardzo, szkoda ze ty nie robisz tego -czy sie myle??
orfik
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : Luty 14, 2007, 16:04:10 »

xbanditax - dzięki za wypowiedź :)

a jak to odbierają inni userzy forum?
Od razu pragnę wyjaśnić dlaczego tak pytam (mam nadzieję, że nie stawni to żadnego problemu): Zacząłem pisć pracę maturalną na temat śmierci w sztuce...i mam zamiar dć wzmiankę o tego typu sztuce (mam nadzieje, że nie macie nic przeciwko). Tylko szukam powiązań miedzy, nazwijmy to, "umartwianiem" swojego ciała, a sposobem na docenienie życia.

Dorian - dlaczego akurat tego chcesz spróbowć ? (jeżeli można wiedzieć)
Dorian
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : Luty 14, 2007, 21:42:31 »

Mozna wiedziec ,chce tego sprobowac bo bardzo mnie to kreci chce doswiadczyc nowego , jak to mozna nazwac, doznania,odczucia.Poprostu chce przezyc cos `"innego"  ,cos co moze da mi jakies poczucie spelnienia cos w tym stylu.
Wszystkiego trzeba w zyciu sprobowac,zeby pozniej nie zalowac tego,a ja nie mam zbyt wiele czasu ,wiec naprawde mi na tym zalezy.
orfik
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : Luty 14, 2007, 21:54:38 »

rozumiem - i życzę powodzenia całym sercem :)

PS. Cos ludzie na tym forum boją się dyskutowć Mrugnięcie
Dorian
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : Luty 14, 2007, 22:05:48 »

Dzieki bardzo ,nie wiem czym jest to spowodowane ze nie chca czy  boja sie  dyskusji .ale jak widzisz wiekszosc tu obecnych bad´rdzo czesto sie wypowaíada i w niektorych sytuacjach sa naprawde pomocni.
Przemek Polek
Administrator
Użytkownik

« Odpowiedz #15 : Luty 15, 2007, 15:05:35 »

zadales pytanie w taki sposob ze jakikolwiek wywod moze latwo prowadzic do obrazenia kogos kto siedzi lub nie siedzi w tych klimatach. bardzo latwo o klutnie i ludziska to omijaja.

ale to moje zdanie , ja np. z tego powodu sie nie wypowiem.

orfik
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : Luty 15, 2007, 16:26:38 »

ale ja za poglądy nie mam zamiaru z nikim się kłócić :) po prostu interesuje mnie Wasze zdanie na ten temat...domyślam się, że ten temat może być lekko kontrowersyjny, ale czasami trzeba stawić czoła kontrowersjom. Chwilowo sensownie na ten temat wypowiedziały się tylko 2 osoby :)

PS. Jak już powiedziałem - nie mam zamiaru nikogo urazić tym tematem ani się kłóćić...Chcę tylko poznć Wasze zdanie.
Przemek Polek
Administrator
Użytkownik

« Odpowiedz #17 : Luty 15, 2007, 16:51:01 »

nie o Ciebie chodzilo lecz osoby ktorych to dotyczy. wiesz mimo ze forum jest o BM to nie wszystko kazdemu pasuje.

dla Bandity to sposob wyrazenia siebie i jakies autoekspresji polaczony ze sztuka

dla mnie w tym przypadku mowie o PC to skomercjalizownie bardzo intymnych dla niektorych przezyc. I nie chce sie na ten temat rozpisywac bo tak naprawde nie mi oceniac czy sie to powinno robic czy nie. Jesli jest zainteresowanie z obydwu stron tzn. publiki i samych "artystow" to i tak beda to robili
koń
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : Luty 15, 2007, 16:56:51 »

ja wogóle nie do końca czaję na czym to polega. oni w przebraniach i przy muzczyce wbijaja sobie gwodzie w głowy i wiercą wiertarkami przed publiką, czy jest w tym jakis głębszy sens?

unning in psychodelic mode.
verlaine
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : Luty 15, 2007, 17:17:49 »

to, że tego nie czaisz do końca, nie znaczy, że nie ma w tym głębszego sensu

'm not crazy 'cause i take the right pills everyday
koń
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : Luty 15, 2007, 17:18:52 »

wierzę, dlatego pytam
verlaine
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : Luty 15, 2007, 17:24:18 »

ja się w sumie nie powinnam wypowiadć, jako że nie biorę w tym udziału, ale wnoszę, iż ma to głebszy sens, skoro ludzie chcą to oglądć, przynajmniej dla części publiczności. jaki? odpowiem Ci na to pytanie, jak będę miała okazję być jej częścią, a mam nadzieję, iż taka się nadarzy. co do samych cyborgów to najłatwiej jest skierowć pytanie do bandity, ale biorąc pod uwagę to, ile razy podobne pytania były już wysuwane, chyba najlepiej będzie, jak poczytasz dotychczasowe odpowiedzi i może znajdziesz w nich interesującą Cię odpowiedź.
orfik
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : Luty 16, 2007, 15:56:30 »

nikt - ja nigdy nie próbowałem podobnych rzeczy...ani też zbytnio nie miałem styczności... Dlatego się pytam...Zaciekawiło mnie po prostu, czy można nazwć to sztuką. Jednak jeżeli patrzeć Twoim tokiem myślenia, to każde "coś" co styka się z zainteresowaniem publiczności jest sztuką :)
A wiemy, że sztuka ma uduchowić, ma sprawić, że stajemy się wrażliwsi na pewne rzeczy, doznajemy jakieś katharsis...Pytam, bo nigdy nie miałem styczności z takim rodzajem ekspresji.
norbi
Moderowany
Gość

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : Sierpień 27, 2009, 16:26:48 »

no wiesz dla niektórych to taka szczególna forma medytacji mam na myśli suspension i sszywanie ust
Nowy
esemoka
Użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : Sierpień 27, 2009, 21:13:23 »

Zaciekawiło mnie po prostu, czy można nazwć to sztuką.

zależy to tylko i wyłącznie od indywidualnego podejścia, w tym wypadku twojego
'sztuka' w dzisiejszych czasach jest pojmowana na wiele sposobów
objawia się choćby pod postacią rzygającego sąsiada, któremu możesz zrobić zdjęcie

A wiemy, że sztuka ma uduchowić, ma sprawić, że stajemy się wrażliwsi na pewne rzeczy, doznajemy jakieś katharsis...

nie każdy podchodzi do tego w ten sposób
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: