|
Tomasz Rogowski
|
 |
« : Lipiec 04, 2006, 11:06:40 » |
|
Ja narazie mogę powiedzieć coś o specyfiku który nazywa się "Contractubex" Jego cena to około 31zł. Jest on w formie żelu w 20g tubce.
Treść ulotki:
Skład: 100 g żelu zawiera: Ext. Cepoae 10,0 g, Heparyn Natr. 5 000 l.E., alantoina 1,0 g, 150 mg metylo-4-hydroksybenzoesanu pod postacią beztłuszczowego hydrożelu rozpuszczalnego w wodzie.
Zastosowanie: Blizny ograniczające ruch, powiększone (hipertroficzne), obrzmiałe (o kształcie bliznowca) oraz nieestetyczne blizny pooperacyjne, po amputacjach, blizny pooparzeniowe i powypadkowe; usztywnienie stawów (przykurcz) np. palców (przykurcz Dupuytrena), a także (urazowe) przykurcze ścięgien spowodowane urazami oraz kurczeniem się blizny.
Przeciwwskazania: Nie wolno stosowć u pacjentów uczulonych na alkil-4-hytroksybenzoesowy (parabeny)
Działanie uboczne: Rzadko występują miejscowe reakcje skórne. Contractubex jest dobrze tolerowany nawet przy długotrwałym stosowaniu.
Sposób użycia: O ile lekarz nie zaleci inaczej, ostrożnie wcierć Contractubex w tkankę blizny kilka razy dziennie, aż do całkowitego wchłonięcia żelu przez skórę. W przypadku blizn stwardniałych i zadawnionych ewent. nałożyć na noc opatrunek z lekiem. W zależności od rozległości i grubości blizny bądź przykurczu, leczenie może trwć kilka tygodni i miesięcy. W trakcie leczenia świeżych blizn unikć przede wszystkim bodźców fizycznych jak np. ekstremalnego zimna bądź promieniowania ultrafioletowego lub zbyt silnego wcierania.
Dlaczego należy leczyć blizny? Powstające blizny pod względem funkcji i wyglądu nie odpowiadają tkance pierwotnej i mogą być przyczyną upośledzenia pacjenta.
Leczyć możliwie wcześnie i długo! Przy Świerzych bliznach należy rozpocząć kurację Contractubexem możliwie wcześnie, kilka dni po powstaniu urazu bądź po operacji – zaraz po zrośnięciu się rany, nanosząc ostrożnie żel na delikatną nowopowstałą tkankę. Natomiast w przypadku blizn stwardniałych i zadawnionych należy Contractubex silnie wcierć oraz zintensyfikowć działanie leku przy pomocy opatrunku z żelem. W przypadku blizn stwardniałych wyraźna poprawa widoczna jest dopiero po dłuższym i regularnym leczeniu, bowiem tak zmieniona tkanka nie rozluźnia się w ciągu kilku dni. Pomyślny wynik leczenia zależy tu w znacznej mierze od samego pacjenta; niemniej konsekwentne stosowanie Contractubex opłaca się!
Są różne blizny. Powstałe ze źle gojącej się rany, skurczowe zwane atroficznymi oraz powstałe z nadmiaru nowopowstałej, mało wartościowej tkanki zwane bliznami przerostowymi. Contractubex żel wygładza wspomniane blizny.
Co do wyników leczenia dam znć za kilka dni/tygodni.
Z tego co się orientuję są jeszcze 2 inne maści na zmiejszanie widoczności blizn (jedna w cenie około 20zł i druga w cenie około 100zł) jeżeli posiadaci ulotki albo doświadczenie z tymi specyfikami bardzo proszę o podzielenie się tym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
graffman
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 04, 2006, 11:40:56 » |
|
Dlaczego należy leczyć blizny? Powstające blizny pod względem funkcji i wyglądu nie odpowiadają tkance pierwotnej i mogą być przyczyną upośledzenia pacjenta.
Co kuźwa? bo nie czaje :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dr.sic
Administrator
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 04, 2006, 11:44:51 » |
|
tu raczej chodzi o duze rozlegle blizny ktore moga ograniczac ruchy konczyn blizna jest twarda tkanka.. nie jest tak rozciagliwa jak skora wiec jezeli osoba nie moze ruszac konczynami jak rusza to jest uposledzona prawda?
|
|
|
|
|
|
Sadist nation
|
|
|
swobodzina
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2006, 16:07:18 » |
|
Osobiscie polecam Cepan, maść z wyciągiem z cebuli, do kupienia w aptece bez recepty. Regularne stosowanie rozmiękcza i rozjaśnia bliznę, powodując jej stopniowe zanikanie. Dobry jest jeszcze DERMATIX ale jest drogi ok 200 zł  no i olejek jest jeszcze BIO OIL z tluszczu kaczki 
|
|
|
|
|
|
uck me i'm famous
|
|
|
graffman
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2006, 16:44:15 » |
|
i do jakiego stopnia ona zanika?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
swobodzina
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 12, 2006, 17:34:05 » |
|
oj duzego, znacznie sie pomniejsza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dr.sic
Administrator
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 12, 2006, 17:53:42 » |
|
bynajmniej nie jest to srodek na leczenie nieudanych skar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
misiek54
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 12, 2006, 18:38:14 » |
|
a na blizny po surface moze pomoc?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dr.sic
Administrator
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 12, 2006, 18:42:50 » |
|
na wszystko moze pomoc napisalem to w tym sensie ze nie jest to zloty srodek na nieudane skary nie dziala jak gumka w paint`cie bo ludzie zaczna myslec jeszcze ze moga sobie robic sami skary a jak cos nie wyjdzie to najwyzej sie posmaruja mascia i bedzie wszystko w pozadku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
degustatorka
Użytkownik
..bo otworem stoją wszytskie bramy..
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 12, 2009, 16:15:50 » |
|
troszkę odświeżę temat. po wyjeciu surface'a z ręki zostały mi paskudne blizny bo kolec został wyrwany. i jak Pan powyżej mówił polecan Cepan. blizny rozjaśniają sie i nie są aż tak wyczuwalne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Darunia511
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 24, 2009, 20:27:49 » |
|
Nie wiem jak Cepan (ponoć śmierdzi???) czy No-Scar, ale Contratubex pomaga.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
degustatorka
Użytkownik
..bo otworem stoją wszytskie bramy..
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 24, 2009, 23:16:58 » |
|
fakt cepan smierdzi...taką cebulą czy cuś:P ale da się do tego przywyknąć. no i rzecz jasna nie smarować się jak się gdzieś wychodzi:P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nowy
mmmmm
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2009, 02:55:37 » |
|
ja szczerze polecam masc Madecassol znana tez pod paroma innymi nazwami;P nie widzialam jej w Polsce niestety. ale powiem szczerze, ze mialam nad warga paskudne glebokie przeciecie od bliskiego spotkania z chodnikiem  i w tym momencie totalnie ZERO sladu :) inna sprawa moze, ze ja nie mam zbytnio tendencji do brzydkich blizn i oprocz smarowania nosilam wiesniacki plaster na twarzy, zeby mi sie nie opalilo;) bo jak sie opali to juz mogila ;P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|